Естествени камъни – 2 част ( от Л до С)

Естествени камъни – 2 част ( от Л до С)

ЕСТЕСТВЕНИ КАМЪНИ /МИНЕРАЛИ/ ПОЛУСКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ

Етествени камъни 1-ва част / Естествени камъни 3-та част

Лабрадорит

лабрадорит

гривна и обици от лабрадорит

камъкът на магьосниците и шаманите, наричан още тъмната страна на луната, защото разкрива това, което не може да бъде видяно с просто око. Това е полускъпоценен камък срещу егоизъм, арогантност и себелюбие.

Има го в различни краища по света, но за пръв път е открит в провинция Лабрадор в Канада. Много красив и интересен камък. Придава на собственика си човечност и спокойствие. Насърчава постоянство, разкрива скрити способности и таланти. Помага за личностното израстване на човек.

Още камъкът лабрадорит засилва умствените способности, търпението и проницателността. Този красив полускъпоценен камък подпомага умствените функции, помага при проблеми с очите.

Лава

Бяла лава вулканичната лава и нейните лечебни свойства са използвани от човека от древни времена. Лавата носи в себе си силата на елементите, в нея са вплетени силите на огъня и земята, водата и въздуха. Бижутата от лава могат да бъдат мощен защитен амулет и талисман.

Тя подпомага развиването на таланти и творческо мислене, позволява да преоткрием връзката с природата, с вселената и с дълбокия вътрешен свят на  мъдрост, сила и мощ. Силата на вулканичния камък помага на се заземим и да чувстваме стабилност и увереност.

Лунен камък

гривна от лунен камък

гривна от лунен камък

е един от най-красивите полускъпоценни камъни. Лунният камък блести в сини и бели опалени отблясъци, напомнящи лунна светлина. Древните римляни са вярвали, че лунният камък се е появил от лъч лунна светлина. В Азия е камък на късмета, а в арабските култури той е символ на плодородие. Свързва се с женственост, интуиция, мечти, романтика, емоции и любов. Най-добрият начин да се възползвате от свойствата на полускъпоценните камъни е, когато кожата ви е в директен допир с тях.

На планетата има няколко находища на лунен камък, като най-ценните и качествени камъни се добиват в Шри Ланка

В Индия се вярва, че силата на лунния камък се увеличава по време на пълнолуние. Лунният камък приема и привлича любовта, той се носи, за да привнесе чувства в живота, успокоява ума, пробужда в хората мечтателност и нежност.

Малахит

Пищните извити украски на малахита имат светли и тъмно зелени мраморни нюанси. Името малахит идва от гръцкото „malhe“, което значи трева, заради зеления цвят. Описван от поетите, като пролетна трева, която се поклаща от вятъра. Древните египтяни използвали малахита в бижутерията и изкуството. Зеленият Малахит е бил любимият цвят в грима на Клеопатра.

Този полускъпоценен камък играе важна роля в европейското изкуство по време на ренесансовия период. В много от зелените цветове в „Сикстинската капела“ на Микеланджело, са били използвани бои на основата на малахит.

Често са закачали малки камъчета малахит над бебешкото креватче и леглата на децата, за да гонят зли духове и да помагат за спокойни сънища.

Малахитът е камък, който символизира приятелство и лоялност, счита се за камък на щастието.

Този камък може да се носи когато започвате нов проект, работа или се местите в ново жилище.

Малахитът носи хармония, подобрява интуицията. Има високо съдържание на мед, който има множество ползи за здрвето. Този камък неутрализира задушаващата любов и стимулира истинската и чиста любов.

Мукаит

Мукаит, наричан понякога и мукит, е вид яспис от Западна Австралия. Характерни за за него са комбинациите от цветове –  жълто, виолетово, розово, червено-кафяво и понякога сиво. В ярките цветови комбинации присъстват и дентритни образувания в черно. Както и другите ясписи, мукаитът е солиден, земен, даващ стабилност, укрепващ, внушаващ спокойствие камък.

Нефрит

В китайската традиция нефритът символизира петте добродетели на човечеството: мъдрост, състрадание, справедливост, скромност и кураж. Нефритът е скъпоценен камък, чиято история датира от няколко хиляди години. Маите и ацтеките са вярвали, че това природно чудо може да лекува болести. Вълшебният камък е бил на почит и в китайската култура. Цветовете му варират от различни нюанси на зеленото до бяло, оранжево, жълтеникаво, лилаво, сиво и черно. Най-високоцененият камък от този вид има прозрачен изумрудено зелен нюанс. Нефритената гривна поглъща негативната енергия и защитава лицето, което я носи.

Свещено спокойствието седи в сърцето на красивата нефритена гривна. Нефритът може да омекоти нервната система, да изчисти мъглата от главата ви, да разсее негативните чувства и може също да донесе нюанси на божествено напътствие, заедно с активиране на психическите сили.

Както жадеитът, така и нефритът са вдъхновили красиви произведения на изкуството. Символиката на нефрита обхваща теми за хармония, вечност и добродетел.

През човешката история хората са обработвали както жадеит, така и нефрит. По-специално, китайската, маорската и мезоамериканската култура ценят нефрита. Когато испанците пристигат в Мексико, се оказало, че ацтеките ценят нефрита многократно повече от злато.

Древните майстори са създали камбани и гонгове от мелодично резониращия нефрит. Те не са предназначени само за приятно слушане. Някои също използват тези инструменти, за да произвеждат „небесни“ тонове за ритуални практики. Китайските поети са сравнявали мелодичния звук на нефрита с гласа на любим човек. Наричат нефрита „концентрираната есенция на любовта“.

Древните египтяни, мезоамериканците и китайците обикновено поставяли нефрит в устата на своите починали. Най-често те използвали зелени камъни.

В Китай, по време на династията Хан (206 пр.н.е.-220 г. пр.н.е.), опечалените често поставяли нефритени прасета в ръцете на починалия. Те също така използвали нефритени цикади, символи на цикличното възкресение, като амулети на езика, за да предпазят тялото от разлагане. По време на династията Шан (1600 г. пр. н. е. – 1046 г. пр. н. е.) китайските владетели са използвали трикрак съд за вино, направен от нефрит, наречен джуе, за да правят приношения на духовете на предците. Нефритени химери, крилати и рогати котешки чудовища, били поставяни в гробниците, за да предпазят починалия от зли духове и оскверняване.

В древен Китай към нефрита възниква медицински култ. Хората вярвали, че смесването на нефрит на прах с вода е панацея за укрепване на тялото и удължаване на живота. Ако се погълне непосредствено преди смъртта, се предполага, че тази смес дори забавя разлагането на тялото.

Символиката на нефрита включва асоциации с благородство и богатство. Мнозина го смятат за закрилник на поколения, живи и мъртви. Нефритът е бил и винаги ще бъде „Върховният скъпоценен камък“ и „Бижуто на небето“, камъкът на сърцето.

Обсидиан

снежинков обсидиан

снежинков обсидиан

Обсидианът е вулканично стъкло, което се образува естествено от бързото охлаждане на вулканичната лава. Обсидианът е с черен цвят и има стъклена текстура и стъкловиден блясък. Обсидианът е твърд и нечуплив и обикновено се използва за инструменти. Основна характеристика на обсидиана е безопасност и заземяване.

Защитната финкция на камъка
Роден от суровата енергия на вулкана, той се използва за направата на върхове на стрели и режещи инструменти

Тъмна и замечтана, вулканичната стъклена скала на обсидиана е меч срещу негативната енергия и мощна котва, която ни държи здраво в живота. Обсидианът е красив камък.

Находища на обсидианът има по целия свят, от лазурните брегове и рибарските колиби на Гърция до леда и огъня на Исландия и митичните джунгли и изгубените градове на Мексико. Това е камък, който носи със себе си много история. Обичан от маите и ацтеките, обсидианът е бил използван по много начини – от бижута до домакински принадлежности и дори оръжия. Използван е за направата на върхове на стрели и режещи инструменти и в някакъв момент дори е имал по-голяма стойност от златото.

Любим камък и на шамани, лечители и спиритуалисти, за да могат да надникнат по-дълбоко в духовните сфери.

Символично острите ръбове пробиват тъмнината, за да се разкрие бялата светлина на истината. Полираната му повърхност прилича на огледало за гледане в бъдещето с кристално чиста яснота, а вулканичните му корени говорят за извор от сурова, силна енергия, която, когато се използва правилно може да разтърси душата.

Има също снежинков обсидиан, махагонов обсидиан, златен обсидиан.

Като силно защитен камък, обсидианът е винаги готов да поддържа цялото ви тяло готово за действие, а това означава да помага на всяка клетка да бъде изцяло в кондиция. Поддържа движението на кръвта, може да бъде полезен и за тези, които страдат от храносмилателни проблеми и е подходящ и за тези, които имат проблеми с жлъчния мехур. Всъщност обсидианският камък просто иска да процъфтявате в пълно здраве. Това е кристал, който поддържа сърцето да бие пълно, силно и здраво, и кристал, който предизвиква дълбоко заздравяване на тъканите, така че тялото  да може да се подмлади и да бъде свежо и пълно с огън.

Психически и емоционални лечебни свойства
Изчиства негативната енергия, камък за търсачи на истината, дарява с кураж.
Помага да изчистим негативни емоции и отрицателна енергия. Без значение дали негативното идва от вас или от външни сили, той ще сложи наметалото на защита върху раменете ви, гарантирайки, че независимо от всичко – няма да бъдете повлечени в дъното на отчаянието. Това е камък спътник, който наистина ни помага да се чувстваме в безопасност.

Оникс

Подобно на ахата е камък-пазач. За него се вярва че предпазва своя собственик от негативно енергийно въздействие. Също така се смята, че трябва да се пречиства редовно.

Ониксът е вид халцедон – микрокристален кварц. Близък е до ахата, с изключение на това, че ивиците му са по-скоро прави, отколкото извити. Ониксът бил любим камък на древните гърци и римляни. Те смятали, че събужда чувството за достойнство. Води към смели начинания. Повишава печалбата. Спомага за постигане на дружеско щастие.Спасява от магии, от прекомерен любовен плам, от беди и опасности. Противодейства на уроки. Пази от долни страсти. Съхранява здравето на притежателя си. Прави го весел и приятен за околните. Ониксът бил считан още за любовен талисман.

В старата европейска традиция ониксът е считан за камък на вождовете, даващ жизнена сила, власт и могъщество. Във Франция смятали, че оникс може да открие само човек, който е с чисто сърце и безгрешен в мислите си.

Има поверие, че ониксът избавя човека от леност и хронична умора, а обеци с оникс правят жените весели и предприемчиви. Индийската астрология приема оникса като камък, който е полезен за всички, тъй като концентрирал биоенергията и гонел болестите.

Опал

Опалите могат да бъдат в най-различни цветове. В древен Рим този скъпоценен камък символизира любовта и надеждата. Древните гърци вярвали, че опалите дават на собствениците си дарба на пророчество и ги пазят от болести. Европейците от векове смятат опалът за символ на надежда, чистота и истина. Някога дори се смятало, че има силата да запази цвета и живината на русата коса.

Названието на минерала идва от латинската дума opalus, а може би и от санскритската дума upala, което значи „скъпоценен камък”. Опалите са хидрогелни двуокиси на силиция, т.е. опалът е аморфен кварц, съдържащ от 6 до 10% вода. Съществуват повече от сто разновидности на опала в най-различни цветови оттенъци,  които се получават от примеси на желязо, манган, никел и други елементи.

Опалът символизира променливата съдба, стимулират интуицията и вдъхновението. В Индия дори са обожествявали благородните опали, като ги смятали за камъни на любовта, вярата и състраданието. Опалите просветляват ума, прогонват мрачните мисли и страхове.

В древността се смятало, че опалът успокоява нервите, помага при сърдечни заболявания, меланхолия, припадъци, съхранява от бурни страсти, раздразнения, възвръща остротата на зрението и блясъка в очите. В Индия са вярвали, че опалите способстват общуването между хората и подобряват дружеските взаимоотношения.

Астрологично е камък на Луната и съответстват на знака Риби.

Планински кристал

кристалът е считан за най-мощния камък на планетата. Планинският кристал е майстор лечител и може да се използва при всякакви условия. Подсилва имунната система и балансира и пречиства тялото, подобрява мисловния процес и води към позитивизъм и хармония. В миналото е използван като амулет против черна магия.

Родохрозит

Този камък се носи за любов, за да успокои бурните емоции и запълни душата с жизнена енергия. Подобни вярвания съществували и сред индианците от Южна Америка. Може би тези представи са възникнали заради характерния цвят на родохрозита. Камъкът родохрозит символизира любов, жизненост, страст и жажда за знания. На изток бижутата с родохрозит се явяват и амулети за успех сред противоположния пол. Тези амулети защитават собственика си от неконтролиран гняв, предпазват го от зли магии и зли очи. Родохрозитът носи хармония и щастие в семейния живот.

Рубин

Хората сме очаровани от рубините от векове. Те се споменават в няколко древни религиозни текста от цял ​​свят, а санскритското име на рубина, ratnaraj, може да се преведе като „цар на скъпоценните камъни“. Живият червен нюанс и уникалните енергийни качества на рубина го правят мощен естествен кристал.

Рубинът е от същия вид минерали като сапфира. Има наситен червен нюанс, а думата рубин всъщност идва от латинската дума за „червено“. Често се използва за защита и подкрепя изобилието, мотивацията и страстта.

Огнената енергия на рубинът е свързана със страст, жизненост и мотивация. Може да се използва за създаване на защитен щит около имот или човек. Свързан е със сърдечната чакра и може да способства за нежност, любов и приятелство.

Рубинът ни насърчава да следваме нещата, които ни носят радост. Този красив червен камък се използва и за привличане на изобилие и финансова стабилност.

Содалит

Ако никога не сте чували за содалит, трябва да отделите малко време, за да научите повече за този скъпоценен камък.

Един от най-интересните и уникални сини скъпоценни камъни несъмнено е содалитът. Камъкът содалит също се среща i в кристална форма. Содалитът е тектосиликатен минерал, получил името си от високото съдържание на натрий.

Въпреки че е открит за първи път в Гренландия през 1811 г., той става много по-популярен в Канада през 1891 г.

Кристалът содалит се свързва със зодия стрелец. Благодарение на невероятния си оттенък от наситено синия си цвят, този кристал е съчетание на елементите вода и въздух.

Метафизичните свойства на този камък са преди всичко способността му да осигури силата за ефективна комуникация. Той подобрява способността да изказваме истинските си емоциите си, да следваме интуицията си, да ни позволи да бъдем обективни и насърчава рационалните мисли. Той е в състояние да намали пристъпите на паника и да подобри способността ни да изразяваме себе си.

Лечебни свойства и ползи от содалита
Съществува широка гама от лечебни свойства, свързани с кристала содалит. Камъкът дава фокус върху логиката, емоционалния баланс, интуицията и яснотата. Лечителите, които търсят истината, могат да се възползват от камъка содалит, който също така повишава интелигентността. Той помага при сваляне на температура и е в състояние да помогне при безсъние.

Има хора, които вярват, че содалитът може да понижи кръвното налягане и в същото време да засили имунната ви система. Той има силно  влияние върху гърлото и ларинкса, така че носенето на камъка на верижка около врата  ще му позволи да е  контакт до областите на тялото, в които е най-ефективен.

Някои смятат, че е в състояние да помогне за намаляване на теглото, както и при проблеми със задържането на вода. За тези от нас с недостиг на калций, содалитът може да бъде подходящ аксесоар.

Някои проучвания предполагат, че поставянето на камък содалит на бюрото близо до компютъра може да  предпази от електромагнитно замърсяване.

За коя чакра е добър содалитът?
Чакрата, свързана със содалита, е чакрата на гърлото, както и чакрата на третото око. Този камък е в състояние да помогне за балансиране на метаболизма и е в състояние да лекува области в тялото, включително гърлото, гласните струни и помага при храносмилателни разстройства.

Има две предложения за места, където трябва да го държите в дома си. Първото е мястото ви за медиация. Второто е в  спалнята, поради причината, че това е мястото, където прекарваме голяма част от времето си и като такова можем да получим най-силно влияние от камъка.

Етествени камъни 1 част / Естествени камъни 3-та част

happylolly.net