Естествени камъни – 1 част ( От А до Л)

Естествени камъни – 1 част ( От А до Л)

ЕСТЕСТВЕНИ КАМЪНИ /МИНЕРАЛИ/ ПОЛУСКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ

Етествени камъни 2-ра част / Естествени камъни 3-та част

Какво е определението за скъпоценен камък?

Камъните, които се определят като „скъпоценни камъни“, са добре известни със своята уникална красота, цвят, шарки или чистота. Скъпоценните камъни също са минерали, считани за достатъчно фини, за да се използват в бижута.

Какво символизират различните скъпоценни камъни?

През цялата история на различни скъпоценни камъни са приписвани различни сили, чар или значение. Много от тези асоциации произтичат от древните митологии на Египет, Древна Гърция и Рим, Азия и дори Библията.

Полускъпоценните камъни са стилно бижу и красив аксесоар в ежедневието или за определено събитие. Те са с най-различни цветове, както и всеки от тях носи своята индивидуалност и значение. Някои полускъпоценни камъни могат да бъдат толкова красиви и да притежават чар и излъчване точно толкова, колкото и скъпоценните камъни. Независимо дали искате да добавите ефектно колие към кутията си за бижута, красиви обици или да украсите китките си с елегантна гривна,  ние имаме много предложения за вас в нашия Хепигрийн магазин в раздел ръчно изработени бижута. Хепигрийн бижута

 

 

Разделението на скъпоценни и полускъпоценни камъни датира от 1800 г. Идеята зад това разделение е да се класифицира рядкостта на камъка. Ако един камък е по-рядък, той ще бъде класифициран като скъпоценен. Днес има 4 основни скъпоценни камъка, които са обект на голяма почит: диамант, сапфир, рубин и изумруд.

Полускъпоценните  камъни от своя страна също са много ценни и често могат да бъдат дори по-скъпи от скъпоценни камъни. Поради тази причина много оценители на бижута смятат, че тези термини са просто обект на комерсиализация. Въпреки това, все още ползваме тези определения като улеснение.

Въпреки че всички полускъпоценни камъни са много красиви, всеки от тях има собствено значение, оттенък и енергия, което определя и сантиментът на всеки от нас към различните видове минерали и камъни.

Тук изброяваме по азбучен ред камъните, които ние ползваме за направата на нашите бижута, гривни, мали и броеници.

Авантюрин 

означава искрящ и той е разновидност на кварцита. Цветовете на авантюрина варират от син, към зелен, жълт или малинов, понякога черен. В Китай е наричан „императорски камък”.

Авантюринът се счита за талисман на щастието, помага на човек да има бодрост и ясност на ума. Той увеличава оптимизма и увереността в собствените сили на този, който го носи. Още авантюринът  е наричан и „камък на любовта” защото се смята, че спомага за възникването на взаимна симпатия и нагнетява емоциите и чувствата. Подпомага постигането на дълбочина в медитативните състояния.

Полезен за кожата, спомага понижаване на кръвното налягане, ускорява зарастването на раните.

Азурит

Той е красив тъмносин камък, който стимулира третото око,  засилва интуицията. Името Азурит на персийски означава синьо. Често се използва в бижутерията, тъй като е много красив. Древните гърци и римляни са го използвали за медицински цели.

Смята се, че азуритът помага за лечение на хипертония и скъсява времето за зарастване на костите, помага в борбата с меланхолията, халюцинациите, епилепсията и други заболявания на нервната система. Пречиства кръвта и жлъчката, може да се използва при очни и кожни заболявания.

В Древен Египет висшите жреци общували с боговете с помъщта на азурита. В Ирландия, друидите с помощта на азуритени пръчки помагали на хората да изберат своето призвание.  Накитите с азурит помагат за справяне с изблиците на гняв, преодоляване на емоционална възбуда, страх и стрес. Азуритът е бил използван за увеличаване силата на съзнанието и за издигането му до нивото на висшите сили. Според литотерапевтите, азуритът носи лечебна енергия на всички нива на нашето битие – от физическото до най-финото.

Аквамарин – почувствай се преобразен

Аквамаринът се свързва с морето и неговите лечебни свойства. Някога използван за защита на моряците, пречистване на водата и лекуване на болни, аквамаринът е смятан и за камък на щастието и вечната младост.

Мощен камък за подпомагане на самолечението, аквамаринът има успокояваща енергия, той може да увеличи способността да се справяме със скръбта, да освободим гнева и да прегърнем промяната, както и да ни даде кураж да продължим напред. Носи подмладяване и обновяване на ума, тялото и духа и помага да имаме мир и спокойствие.

Идеален камък за публични оратори и учители, тъй като насърчава спокойна, мотивираща комуникация. Специално за жените –  този камък позволява на жените да намерят смелостта да изразят мислите си и да развият интуитивните си способности.
Аквамаринът се свързва със зодиакалния знак Риби.

Амазонит

Наричан Камък на надеждата, амазонитът определено ще ни даде положителна светлина в живота. Това е скъпоценен камък, който призовава духа на вътрешната сила.

Този прочувствен  камък отдавна се използва като талисман на истината и надеждата. Както подсказва нежният енергиен поток на неговата цветова гама, той идва от гъстите зелени речни брегове на тропическите гори на Южна Америка.  Амазонитът може да се намери и в ухаещите на ванилия пясъци на Мадагаскар и в ледените дълбини на руската тундра. Това е камък, който се добива на най-необикновените места и може би това допринася за неговата мистична и по-водна природа.

Амазонитът е е бил камъкът, облицовал щитовете на митичните амазонски принцеси войни. Изяществото и славата на амазонита обхваща векове, той също е бил скъпоценният камък, който е украсявал храмовете и гробниците на Тутанкамон и е бил използван за направата на плочките, които формират мистичната Книга на мъртвите. Но дори да оставим грандиозните исторически връзки настрана, силните лечебни свойства и дълбоките връзки със сърдечната чакра и чакрата на гърлото отличават камъка амазонит като нещо специално. Ако мечтаете да живеете по-дълбоко, да стоите силни и горди в автентичната си светлина и да проявявате универсална любов, изборът да използвате амазонит може да бъде едно добро решение.

Нека навлезем малко по-дълбоко в кралят на зелените камъни и да разгледаме по-отблизо скритата магия и значение зад удивителния камък амазонит…

Чакри – сърдечна чакра, гърлена чакра
Зодия – Дева
Планета – Уран
Елемент – Земя, Вода
Числова вибрация – номер 5
Типични цветове – Зелено с кремави жилки.

Качества: истинност, искреност, чест, красноречие, почтеност, доверие, яснота.

Амазонитът е успокояващ камък. Успокоява мозъка и нервната система. Балансира мъжката и женската енергия. Амазонитът помага да видим и двете страни на проблема или различни гледни точки. Успокоява емоционалната травма, облекчава безпокойството и страха. Разсейва негативната енергия, амазонитът помага за проявата на универсална любов. Предпазва от електромагнитно замърсяване и абсорбира микровълните.

Аметист

е разновидност на кварца (окис на силиция). Името Аметист идва от древногръцка легенда за прекрасна нимфа, която е превърната от Дионис в блестящ лилав камък. Тя отхвърлила любовта му, поради това, че сърцето й вече било заето от Аполон.

Виолетовият цвят на аметиста е с различен интензитет и понякога с розов или червеникав оттенък. Като разновидност на кварца, е най-ценният от кварцовата група. Той е любимият камък на църковните служители, украсявали с него икони, олтари, кръстове. При посвещението в кардинал се връчвал пръстен с аметист, от където в католическите страни този камък се  нарича епископски, а в Русия го наричат архиерейски. В средните векове са го наричали апостолски камък.

естествени минерали

Винаги се е считал за един от най-могъщите талисмани.  Камък на духовността и против опиянение. През всичките векове аметистът се е считал за мощен пазител от зла съдба, а от женското сърце камъка гонел не споделената или старата и неувяхваща любов откривайки нови възможности. От аметист са правили купи и чаши в древността.

В древен Египет са смятали, че аметистът е способен да  поражда любов към даряващия даже в този случай когато приемащия дара преди това е бил влюбен в друг. Аметистът е бил благословен камък в Древния Рим, който носил късмет, покой и благодат, успокоявал. Олицетворява чистосърдечност, искреност, безопасност умиротвореност, а според източните предания – щастие благополучие и оптимизъм.

Ахат

Това е камък на мира и спокойствието, който подобрява благополучието на дома и укрепва семейството. Осигурява здраве и дълголетие на притежателите му.

Ахатът помага на притежателя си да реализира своите способности и желания и увеличава вярата в собствените сили. Предотвратява безсънието и гарантира приятни сънища.

Ахатът е емоционален лечител, подобрява паметта и концентрацията, повишава издръжливостта и насърчава честността. Ахатът се смята и за камък пазител на бременните жени, както и за защита от лоши очи.

Бронзит

В литотерапията бронзитът се използва за лечение на кожни заболявания, например, при псориазис и екзема. Освен това, успокоява нервната система. Хората, които са склонни към депресия, чести промени в настроението, трябва да носят бронзит.

Камъкът има невероятното свойство да блокира негативната енергия, което го прави защитник срещу вреди, лоши очи, проклятия. Той премахва неприятностите, притежава способността да примирява воюващите хора, помага да се запази спокойствие, да се избегнат конфликтите и недоразуменията в общуването с другите.

Благодарение на тези свойства, бронзитът се нарича „камък на учтивостта“. Наричат го най-силния амулет. Бронзитът е талисман, който привлича материални ползи.

Варисцит

Това е рядък фосфатен минерал, много близък на вид до тюркоаза. Помага при състояния на отчаяние, дарява с вяра и надежда. Успокоява, помага да разкрием вътрешния си потенциал. Камъкът верисцит е особено подходящ за практикуващи медитация.

Варисцитът помага да влезнем по-лесно в медитативно състояние, както и да се успокои ума.

Може да поогне да осъзнаем влиянието на минали животи, да ни даде прозрение за настоящи ситуации.
Както и да намалим стреса, като имаме по-реалистично усещане за състоянието живота и ни помага да почувстваме смелост и кураж за справяне с проблемите в живота.

Доломит

Доломитът е малко известен камък с уникални свойства. Образува се от варовик в седиментна карбонатна скала. Произходът на минерала е обвит в загадка за учените.

Доломитът пази тайната си история, която не може да бъде разгадана и до днес. Учените разсъждават върху няколко версии за произхода:

  • продължително взаимодействие на морска вода с варовикови отлагания;
  • под въздействието на висока температура или вулканичен произход;
  • появата на камък чрез варовикова вода, наситена с магнезий.

Учените имат много хипотези, но никой не може да даде точен отговор. Доломитът, образуван в природата, не иска да разкрие произхода си на човека, вече повече от два века.

Основните предимства на доломита включват – устойчивост на температурни промени. Устойчив е на топлина и силни студове. Има висока якост, има дълъг експлоатационен живот.

Доломитът има отлични екологични свойства. Стая, облицована с доломит ще има положителен ефект върху климата в стаята. При горещо време ако поръсите малко студена вода върху камъка, той ще започне да поддържа необходимата влажност в помещението.

Доломитът съдържа значително количество йонизиран калций. За тялото този елемент се счита за основен компонент, особено за клетките и тъканите.

Много подходящ камък за амулет на мъже. Камъкът ще даде на собственика увереност в характера, успех, привлекателност в очите на нежния пол.

Езотериците препоръчват използването на бижута и амулети от доломит за укрепване на опорно-двигателния апарат, както и за премахване на болки в ставите. За уморените хора минералът връща жизненост, енергия.

Ако човек носи камък на малкия пръст или безименния пръст на дясната си ръка, тогава той ще стане разумен, внимателен, отговорен. На жените не се препоръчва да носят бижута с доломит. Камъкът има мъжка енергия, която може да навреди.

Доломитът ще бъде чудесен подарък за неженен човек, тъй като енергията на минерала подобрява мъжките качества. Прави младият мъж сдържан, отговорен. Хората с избухлив и агресивен характер се препоръчва да не носят доломит. Камъкът засилва отрицателните качества на собственика.

Камъкът влияе благоприятно на Везни, Рак, Близнаци. Представителите на тези зодии, като правило, имат мек характер, имат прекомерна уязвимост, впечатлителност. Помага им да станат по-смели, привлекателни.

Драконови вени – ахат

Ахатът „драконови вени“ е много специален камък, който изглежда като взет от фантастична приказка. Изпъстрен с нишки, наподобяващи драконова кожа, може да бъде в най-различни цветове като оранжево, зелено, жълто и сиво. Този ахат не само изглежда мистично и магически, но има и много предания и легенди, свързани с този камък.

Най-известното свойство, което се твърди, че притежава, е, че може да помогне да се разкрият нечий скрит талант и природни дарби. Не само това, но този камък може също така да осигури самочувствието, необходимо за проявяване на тези таланти и дарби.

Емоционално този камък помага да изразим истинските си емоции и желания. Това го прави камъкът на мечтателите и роматиците. Драконови вени ни подкрепя в реализирането на мечтите ни. Също така се смята, че допринася за намирането на сродна душа.

Този камък символизира силата на драконите – известни в източната митология с това, че носи енергията и силата на на планината. Това прави  драконовите вени мощен камък за късмет и надежден помощник за излизане от застояли периоди в живота.

Както по-голямата част от камъните, драконови вени е и мощен амулет за защита от бедствия и инциденти.

Жадеит

В доколумбова Америка камъкът жадеит е бил култов за маите, ацтеките и толтеките. На яркозеления жадеит приписват същите свойства, както на нефрита – да предпазва от неприятности и нещастия. Смята се, че украшения с жадеит допринасят за разтоварване на емоциите и щастие. В стари времена на Изток се е считало, че стиснат в ръка къс жадеит помага за сключване на изгодна търговска сделка.

От двата минерала, известни като нефрит, жадеитът е по-рядката и по-твърда разновидност. Наситеният зелен жадеит, известен като „императорски нефрит“, също е най-високо ценен. Въпреки това издръжливият жадеит може да се намери в много цветове и е много подходящ както за сложни резби, така и за бижута.

Жадеитът принадлежи към минералната група пироксен. Въпреки че може да се образува и като един минерал в чиста кристална форма, това се случва много рядко. Жадеитът обикновено се среща като натриево-алуминиева силикатна скала с поликристална структура.

Хората по света от хилядолетия са използвали както жадеит, така и нефрит за инструменти, ритуални предмети и бижута. Китайците са използвали нефрит от епохата на неолита и може би са носили резбовани нефритни гривни още преди 4000 години. Олмеките, маите и ацтеките от древна Мезо-Америка правели церемониални предмети и бижута от жадеит.

Жадеитите могат да се срещат естествено в много цветове, но зеленото се радва на най-голяма популярност. „Императорският нефрит“ с тъмнозелен цвят от Мианмар е много рядък и скъп, а полупрозрачността му е високо ценена.

Зоисит

Рубинът е един от най-благородните и великолепни камъни. Зоиситът е зелен камък с червени рубинени нишки.

Този камък е кръстен на австрийския натуралист и учен на име Зигмунд Зойс фон Еделщайн, който идентифицира камъка като уникален минерален образец в своята огромна колекция.

Зоиситът, с цвят на наситеното зелено и е един от най-красивите символи на третото око. Зоизитът е благословен със закачливата мелодия на рядък рубин.

Изумруденозелен и изпъстрен  с ярко-червени украски, рубиновият зоисит е един от най-очарователните камъни на земята. Изпъстрен с царствена рядкост, енергийната гривна със зоисит внушава безгрижна радост, сила на характера и по-дълбоко оценяване на живота.

Заедно с връщането на усещането за радост, рубиновият соизит също е лечител на сърцата и отличен кристал за активиране на кръвта и  кръвообращението. Нивото на светлина и живот, което носи на собственика си, също допринася висока жизненост и енергия.

За привържениците на лечението с кристали се смята, че зоиситът повлиява заболявания на сърцето, далака, панкреаса и белите дробове. Твърди се, че рубинът в разновидността на зоисит (аниолит) е особено ефективен върху сърдечно-съдовата система.

Цоизитът е свързан с астрологичния знак близнаци. Рубинът в цоизит (аниолит) се приписва на коронната чакра, тъй като се смята, че насърчава индивидуалността, като същевременно запазва свързаността.

Карнеол

Карнеолът е вид халцедон. Той е оранжево-червена разновидност на халцедон, криптокристален кварцов минерал. Карнеолът е бил използван в древните култури по различни причини. Смята се за стабилизиращ камък. Самата дума идва от латинска дума, означаваща „плът“. Използването в древността варира от вярвания, че камъкът карнеол може да помогне на плахите оратори да станат красноречиви и смели, до това да бъде носен от воини около врата за смелост и физическа сила, за да им помогне да победят враговете си.

Древните египтяни са нарекли карнеола „камъкът на залеза“, защото са вярвали, че улавя и отразява топлината на слънцето и я насочва към този, който го носи. Карнеолът се смята за символ на живота. Използва се и за защита, богатство и мъдрост.

Карнеолът е прекрасен камък за самочувствие. Помага на този, който го носи да развие общителност, топлина, дружелюбност, разбиране. Този камък също е отлична помощ за тези, които се стремят да възстановят самочувствието си след неуспех.

Карнеолът също е мощен камък за лечение. Смята се, че стимулира лечебните способности на тялото, като помага на тялото да се възстанови до по-балансирано състояние. Смята се също, че карнеолът е полезен за лечение на заболявания на кожата, кръвта, черния дроб, далака и белите дробове.

Планински кристал, кварц – розов кварц, кварцит

гривна кристал

Кристалът е считан за най-мощният камък на планетата. Планинският кристал е майстор лечител и може да се използва при всякакви условия. Подсилва имунната система и балансира и пречиства тялото, подобрява мисловния процес и води към позитивизъм и хармония. В миналото е използван като амулет против черна магия.

Планинският кристал е считан за главен лечителски камък, който поддържа цялата енергийна система.
Розовият кварц: често наричан „камък на любовта“ се смята, че подкрепя любовта и доверието.

Чистият кварц е прозрачен и безцветен минерал, съставен от силиций и кислород. Във фън шуй чистият кварц е добър за засилване на ефекта на други кристали.

Прозрачният кварц е мощен кристал с възстановяваща и усилваща енергия. Тъй като често се използва с други камъни за засилване на технoто въздействие. Прозрачният кварц е подходящ за всички чакри, като ги прочиства и активира и се използва за пречистване на физическото и енергийното тяло.

Едно от характеристиките на чистия кристал е подобряването яснотата на ума. Може да помогне за емоционална стабилност и се използва за медитация и възстановителна работа. Също така често се използва за манифестиране на желания и може да помогне за създаване на повече фокус и яснота около желанието. Той е защитен камък и може да се използва за усилване на психическите способности.

Важно е да зареждате вашите кристали редовно, за да запазите техните качества. Можете да почистите и заредите планински кристал, като го поставите на лунна светлина или го накиснете във вода или в часа сол за едно денонощие.

Видове кварц
Освен прозрачния, безцветен кристал, имаме още и други разновидности на кварц:

Аметист: нюанси на лилаво
Аметрин: Комбинация от нюанси на аметист и цитрин
Син кварц: наситено синьо
Цитрин: нюанси на светло жълто до златисто кафяво
Млечен кварц: Бял
Розов кварц: бледорозово до розовочервено
Опушен кварц: нюанси на сивото
Тигрово око: нюанси на злато, червено-кафяво и синьо

Кехлибар

  • вкаменена изкопаема смола от иглолистни дървета. Балтийският кехлибар се състои от 98% смола на бора Pinus sussinifera и с възраст поне 35 милиона години. Най- ниско се оценяват кехлибарите с въздушни мехурчета или вода. За най-известен в света се смята балтийският кехлибар.

Лечебни свойства на кехлибара –За лечебните свойства на кехлибара са споменава в писанията на Плиний и Гален. Някои филолози свързват думата „кехлибар“ с литовската дума „gintari“- „защитник от болести“. Той помага при главоболие и зъбобол, болки в гърлото, намалява влиянието на спадовете в налягането, може да спаси от магнитна буря и да подобри зрението, влияе върху далака, укрепва сърцето, облекчава зъбобол, помага и при много други заболявания. Препаратите от кехлибар имат противовъзпалително действие.

В съвременната медицина е отбелязана способността на кехлибара да предотвратява хемолизата (процес на разрушаване на червените кръвни телца – еритроцити). Кехлибарът помага при мастопатии, кисти, миоми, включително и злокачествени, помага при лечение на гуша, липоми. Това се обяснява с потискане на патологичното делене на клетките, което допринася за смъртта на лошите клетки и разсейване на туморите.

Кехлибарът съдържа йод, затова носенето на колие от него е полезно при лечение и профилактика на заболявания на щитовидната жлеза, които възникват при недостиг на йод в организма. В кехлибара се съдържат и други полезни за тялото елементи (желязо, магнезий, калций, цинк и др.), а също и соли на янтарната киселина, които активират метаболизма, храносмилателната система и имат противовъзпалителни и антибактериални свойства.

Янтарната киселина стимулира нервната система, увеличава хемоглобина и подобрява дейността на бъбреците и червата, използва се като антистресово, противовъзпалително и антитоксично средство. Кехлибарените парченца и неговите соли се използват за производството на витамин D3, кортизонацетат, антисептици и други.

Кехлибарената настойка се използва като средство при настинки, болки в гърлото. Кехлибарени плочици се втриват с уиски при главоболие, а когато на децата никнат млечни зъби им дават да огризат парче кехлибар. За най- лечебен се смята необработения кехлибар.

Магически свойства на кехлибара

Кехлибарът е наричан вълшебна смола от древните гори. От древни времена е бил използван като мощен талисман и амулет. Смята се, че със своя златист цвят кехлибарът прояснява мислите и помага за осъществяване на плановете. Бижутата с кехлибар носят радост и мир.

Кехлибарът е източник на творческа сила, вяра и оптимизъм. Засилва интуицията и помага за реализацията на плановете, носи късмет, радост, бодрост на духа, пази здравето. Кехлибарът е символ на щастие и здраве. Ако бременна жена постоянно носи кехлибар, тя благополучно ще износи плода и ще има гарантирано леко раждане. Ако майката, която кърми носи кехлибарени мъниста, то бебето ще има весел и добър характер.

Кехлибарът символизира духовната връзка. Някои видове кехлибари били използвани и в религиозни церемонии, тъй като добре горят и изпускат приятен дим – тамян. С неговия дим опушвали в миналото младоженците и бебета, за късмет.

Кехлибарът въздейства на гърлената чакра, вишудхи,, която контролира дихателната система и слуха, а също и кожата; активността на тази чакра помага за самоутвърждаването в обществения и професионалния живот, носи чувство на удовлетворение.

Косите на Венера – или рутилов кварц, камъкът на вечната младост

Рутиловият кварц е красив прозрачен планински кристал с жълто-златисти нишки и елемнти от рутил. Рутилът е вид титаниев двуокис със съдържание на около 10% желязо и ниобий и тантал, които са доста рядко срещани.

Златистият рутилов карц е популярен с романтичното название „Косите на Венера“. То идва от древногръцка легенда, която разказва как след като богинята на красотата Венера сресала русите си коси, нимфите се скарали коя да вземе падналите златисти нишки. За да реши спора без да обиди някоя от нимфите, Венера заключила косите си в кристали.

Този полускъпоценен камък е използван за създаване на произведения на изкуството и предмети с религиозна символика от хилядолетия. Гърците и римляните са свързвали рутиловият кварц с неувяхваща красота и младост, докато египтяните са вярвали, че носи късмет, успех и богатство. В Китай този камък служи за отключване на енергийни блокажи и е символ на растеж и промяна.

Ако се нови като амулет, рутиловият кварц премахва чувството на тъга и страх, дава воля за живот, развитие и промяна. Вдъхва чувство на сигурност, спокойствие и увереност. Смята се, че помага на притежателя си да преживее раздяла или несподелена любов и привлича в живота му обич, грижа и нежност. Този камък засилва чувствата между двама влюбени и носи хармония в семейните отношения.

За рутиловия кварц се твърди, че забавя процеса на стареене, ревитализира тялото и е мощен лечител. Помага за възстановяване след прекарани тежки заболявания. Особено полезен е при проблеми с дихателните пътища, както и при състояния на депресия и преумора.

Лабрадорит

камъкът на магьосниците и шаманите, наричан още тъмната страна на луната, защото разкрива това, което не може да бъде видяно с просто око. Това е полускъпоценен камък срещу егоизъм, арогантност и себелюбие.

Има го в различни краища по света, но за пръв път е открит в провинция Лабрадор в Канада. Много красив и интересен камък. Придава на собственика си човечност и спокойствие. Насърчава постоянство, разкрива скрити способности и таланти. Помага за личностното израстване на човек.

Още камъкът лабрадорит засилва умствените способности, търпението и проницателността. Този красив полускъпоценен камък подпомага умствените функции, помага при проблеми с очите.

Лава

Бяла лава вулканичната лава и нейните лечебни свойства са използвани от човека от древни времена. Лавата носи в себе си силата на елементите, в нея са вплетени силите на огъня и земята, водата и въздуха. Бижутата от лава могат да бъдат мощен защитен амулет и талисман.

Тя подпомага развиването на таланти и творческо мислене, позволява да преоткрием връзката с природата, с вселената и с дълбокия вътрешен свят на  мъдрост, сила и мощ. Силата на вулканичния камък помага на се заземим и да чувстваме стабилност и увереност.

Етествени камъни 2-ра част / Естествени камъни 3-та част

Хепигрийн