Естествени камъни 3 част (От Т до Я)

Естествени камъни 3 част (От Т до Я)

ЕСТЕСТВЕНИ КАМЪНИ /МИНЕРАЛИ/ ПОЛУСКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ

Етествени камъни 1-ва част / Естествени камъни 2-ра част

Тигрово око

Тигровото око е уникален скъпоценен камък с отразяващи краски, подобни на тигровата кожа. Има заземяваща и защитна енергия и помага за увереност и смелост, особено когато става въпрос за предприемане на действия.

Тигровото око помага за разширяване на съзнанието, повишава способността да се виждат нови идеи и решения. Може да ви помогне да видите света с по-голям отимизъм. Подобно на елемента огън във фън шуй, той може да внесе светлина в ситуациите, помагайки ни да видим нещата по-ясно.тигрово око

Също като елемента огън, тигровото око може да ни помогне да светим по-ярко, така че да бъдем видени и разпознати. Тигровото око е особено полезен камък, когато става въпрос за увереност, предприемане на действия и придвижване напред към цели. Може да ни помогне да намерим смелостта и мотивацията да излезнем от зоната на комфорт, да се насочим към нови ситуации и възможности, помагайки ни да достигнем пълния си потенциал.

Тигровото око е свързано както със слънцето, така и със земята. От гледна точка на фън шуй слънцето е свързано с елемента огън, а земята е свързана с елемента земя. Тигровото око може да хармонизира качествата на огнения елемент, като вдъхновение и страст, с качествата на земния елемент, като стабилност и заземяване, за да създаде баланс.

Турмалин

Името „турмалин” означава „смесен скъпоценен камък”. Турмалинът има свойството да се наелектрезира при нагряване, поради което се ползва широко в терапевтични средства. Наричат го още кристален магнит, защото носи постоянен електричен заряд.

броеница

Броеница с люляков турмалин

Турмалинът се образува при изригването на вулкани в течение на хиляди години. Известната изследователка и физик Мария Кюри открива наличието на постоянен електрически заряд от 0,06 мА, съвпадащ с енергията на човешкия организъм.

Турмалинът може да бъде във всички цветове на дъгата – има изключително многообразие и е желан бижутериен камък. В него влизат 26 микроелемента – калций, калий, магнезий, манган, желязо, силиций, йод, флуор и други.

При нагряване турмалинът създава нискочестотно магнитно поле, излъчва дълговълнови инфрачервени лъчи и аниони, които: усилват клетъчния метаболизъм, подобряват качеството на кръвта, стимулира кръвообръщението, подобрява имунната система, работата на жлезите с вътрешна секреция, въздейства благоприятно на лимфната система, вегетативна нервна система.

Под въздействието на слънчевата светлина или топлината на човешкото тяло, от него се излъчват инфрачервени лъчи и се отделят отрицатели йони. Те ни зареждат с природна енергия, която засилва имунната ни система. В същото време той действа укрепващо на нервната ни система, премахва умората и спомага за бързото възстановяване на силите. Прочиства кръвта и подобрява нейната циркулация в капилярите, балансира биополето на човека, създава чувство на спокойствие и сигурност. Може да подобри съня, паметта и световъртежа. Хубаво е от време на време да се изчиства на течаща вода.

Лилавият турмалин е разновидност на естествения турмалин – полускъпоценен камък, който можем да наречем калейдоскоп от цветове. Той има уникалното свойство да излъчва инфрачервени лъчи. Може да генерира магнитно поле и да балансира биотока в организма.

Тюркоаз

Този красив син камък ври с всички нюанси на океана, свързвайки се с чакрата на гърлото и истината.

С естествени нюанси, бледи и чисти като млечния път, този свещен камък е в нюанси на красиво синьо-зелено. Синьото е цветът, който успокоява душата, който ни напомня за потока на водата, пречистващата енергия на земята и прилива на енергия, който може да дойде дълбоко отвътре. Името идва от френски, означава турски, вероятно във връзка с богатата му персийска история, синият тюркоазен камък е изцяло за пречистване на негативната енергия и носене на късмет.

тюркоаз

Turquoise

Този камък идва от зимните кътчета на Нова Скотия до изсъхналите дюни на Намибия и носи със себе си красива вибрация. Тюркоаз с по-зелен оттенък се среща и в планинските земи на Тибет. Открит е в широката и открита пустиня Мохаве в Калифорния и в други райони на САЩ.

Тюркоазът е един от най-старите лечебни камъни в историята. Векове наред е служил като лечебен инструмент за цели цивилизации. Това е един от първите скъпоценни камъни, които някога са били добивани и датира от 6000 г. пр.н.е. на Синайския полуостров в Египет. Древните египтяни са погребвали мъртвите си с тюркоаз и дори в Иран и други персийски брегове е известно, че този камък има голяма духовна стойност. В Мексико ацтеките също виждат нещо специално в скъпоценния камък тюркоаз и често го използват при ръчната изработка на красиви маски. В нашия по-модерен свят тюркоазът е синоним на индианската култура и хората от Навахо и Зуни често го използват, за да подготвят красиви амулети, талисмани, висулки, пръстени, гривни и дори катарами за колани.Това е камък, който носи късмет, лекува стари рани и като цяло вплита повече животоутвърждаващо богатство в живота ни.

Физически лечебни свойства:
Тъй като е камък на чакрата на гърлото, тюркоазът помага за лекуване на проблеми в тази област. Ако имате възпалено гърло, респираторни проблеми, алергии, мигрена и други физически заболявания, които преминават през ушите, носа, гърлото и белите дробове, тогава тюркоазът винаги е готов да ви помогне.

Този камък е дълбоко свързан с дишането и тъй като носи успокояващо докосване на хладна вода, може да помогне на дишането и белите дробове да намерят по-голяма дълбочина, което означава, че за всичко от бронхиални проблеми до пристъпи на паника е добре да носите тюркоаз . Като цяло тюркоазът работи най-добре като укрепващ камък и е пълен с противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат при ревматизъм и други проблеми. Този камък засилва имунната система, помага при храносмилателни проблеми, при тревожност, при чести промени в настроението.

Неговата лечебна енергия е свързана със спокойствие и мир – точно като да излезете сред охлаждащите нотки на спокойни води в горещ ден. За тези, които се чувстват изгорени или сякаш духът им е натежал, този камък знае как ефективно да лекува тези житейски капани, така че да можете да се отърсите и да стъпите в собственото си пространство.

Тюркоазът е мек и нежен търсач на истината. Той ви кани да се потопите под повърхността и да разберете какво работи за вас и какво не. Няма нужда да се чувствате претоварени, дава смелост, сила и спокойствие на ума. Това е камък на комуникацията, както с другите, така и със себе си.

Тюркоазения хаулит има мека и лъчезарна природа, този камък носи мъдри думи и идеи.

Камъкът тюркоаз е чудесен ежедневен спътник, особено за тези, които искат да вървят през света, чувствайки се пречистени. Това е камък, който изпраща енергия на приливи и отливи и ни предпазва от усещане за застой. Осигурява сила, жизненост и вибрации, които никога не спират да носят вълни от добри усещания в душата ви. Той центрира нашата енергия както в духовната, така и във физическата страна на съществуването. За тези, които жадуват за мъдрост, интуиция, радост, спокойствие и свободата да изразяват мнението си – тюркоазът е точно камъкът, от който се нуждаете.

Унакит

Камъкът унакит има красив, неравен и подобен на мъх външен вид, който е необичаен, като всеки камък може да се похвали със собствен уникален модел. Най-изявените цветове, в които идват камъните унакит, са зелени, маслиненозелени, розови нюанси и оранжево-червен цвят.

Унакитът е заземяващ камък, който се състои от розов фелдшпат, зелен епидот и прозрачен кварц. унакит

Понякога се нарича и епидотен гранит. Епидотът сам по себе си е мощен инструмент за подобряване на всяка емоция или състояни. Ако искате да освободите или преобразувате тежки емоции или негативност, задържани в тялото ви, тогава използването на унакит може да ви помогне с този процес.

Името унакит произлиза от мястото на произход. За първи път е открит в планините Унака в Западна Северна Каролина в САЩ. Г-н Брадли се натъква на този необичаен камък в Тенеси през 1874 г.

Унакитът се използва за направата на стъпалата, водещи към Националния природонаучен музей Смитсониън във Вашингтон, САЩ, както и в плочките на пода на южния вход.

Унакит може да се намери и на няколко други места в Америка като Ню Джърси и Вирджиния. Среща се и в Бразилия, Китай, Южна Африка и Сиера Леоне.

Ползите и лечебните свойства на този красив камък са съсредоточени върху баланса и благосъстоянието. Това е много заземяващ камък. Смята се, че носи баланс на нашите емоции и духовните тела.

Камъкът унакит носи лекота и ни помага да намерим вътрешен мир и спокойствие. Има мощна трансформираща енергия, ако се справяте с болка и трудности, тогава използвайте този камък в медитация, за да изчистите това, което вече не ви е нужно. Ако се борите с депресия, безсъние или проблеми със зависимостта, тогава това е камък, чиято енергия може да помогне.

Известно е също, че кристалът унакит поддържа женската репродуктивна система и подпомага здравата бременност. Може също така да донесе изцеление от физическо заболяване и да стимулира здравето и растежа на косата и ноктите.

За коя чакра е добър унакита?

Унакит се използва преди всичко във връзка със сърдечната чакра. Това е отличен инструмент за активиране на сърдечната чакра за изцеление и допускане на любовта. Когато използвате унакит за сърдечна чакра, той помага да привлечем честотата на любовта, от която се нуждаем в живота си в съответния момент.

В същото време може да подпомогне и за любов и състрадание към самите себе си. Унакитът също е полезен за стимулиране на чакрата на третото око поради способността му да балансира духа, физическото и емоционалното тяло. Вижте гривна с унакит.

Флуорит

гривна флуорит

гривна с флуорит

Флуоритът е прозрачен в повечето случаи. Най-често се среща цвят в  бледо зелено, бледо лилаво-синьо,  но се среща червени и жълти цветове.

Флуоритът е  4 по скалата на Моос, което значи, че е много мек минерал. Думата „флуоресцентен“ произлиза от флуорит. Флуоресценцията е свойството за излъчване на светлина, която е била абсорбирана преди това. Обикновено минералите, които са флуоресцентни, абсорбират ултравиолетова светлина и след това излъчват видима светлина, поради което ефектът може да се види само чрез осветяване с UV светлина.

Не всеки флуорит е флуоресцентен и зависи от минералния състав. Вижте гривна с флуорит.

Използва се за повече яснота, концентрация, творчество, вдъхновение, чистота.

Халцедон

Минералните залежи на халцедон са разпръснати по цялата планета, но този камък е получил името си от центъра на търговията с бижута от древността – град Халцедон. Различни минерали са разновидност на халцедона:
Карнеол. Това е видът халцедон с най-мистични способности. Цветовата гама е от жълто и оранжево към кафяво и червено.

Хризопраз – Комбинира всички нюанси на зелено и златно в едно цяло. Кристалите са прозрачни и неподражаемо омайващи, нещо като зелено злато. Съдържа никел, кварц, моганит и тридимит.

Оникс халцедон. Текстурата е слоеста: има редуване на кварц с халцедон и други минерали.

Минералът халцедон е много красив, от него могат да се правят чаши, съдове за храна и напитки, стенни барелефи и разбира се бижута.

Магическите свойства на халцедона, според  древните източни вярвания: дарява любов; премахва меланхолия и тъга; създава радостни усещания; прогонва злите духове.
Използването на камък като амулети. Те са направени, за да защитят къщата и собственика от призраци, демонични сили, нощни страхове и кошмари.

Сините видове подобряват състоянието на нервната система. Стресът, депресията ще останат настрана, ако държите продукти от халцедон наблизо. Сините кристали имат не само магически, но и лечебни свойства: подобряват сърдечните дейности, укрепват кръвоносните съдове.

Вярва се че поставен до леглото, халцедонът разпалва страстта, повишава сексуалното желание. Но също и дарява здрав сън, леки сънища.

Собствениците на халцедон придобиват красноречие, радост, интелигентност, бижуто от халцедон ще даде индивидуалност и неповторим чар на човека.

Хаулит

“камъкът на Хова“, хаулитът е калциев боросиликат. Оцветяването на минерала е в бяло, сиво. Срещат се и минерали с черни или кафяви петна. Основните находища на хаулит са в САЩ и Канада.

Лечебни свойства – Полезен за укрепването на костите и зъбите.

Магически свойства на хаулита – Хаулитът помага на собственика си да придобие знания и умения. Минералът постоянно подбутва собственика си към професионално усъвършенстване. Притежателят на хаулита е вечен студент, защото през целия си живот се стреми да получи, колкото може повече знания, не само в сферата на своята дейност, но също така и да научи други нови неща.

Ако имате приятел песимист, унил, безрадостен и тъжен, то подарете му хаулит, защото този камък може да облекчава емоционалния стрес и напрежението, да помага срещу тревожността и да прави хората по-чувствителни към красотата. Отличен помощник в овладяването на всички видове знания и умения.

Въздействието на хаулита е, че насърчава откритостта, отзивчивостта и волята за живот, физическата енергия, потентността, той дава чувство на увереност и стабилност. Хаулитът е талисман за ученици, студенти, учени и хора, които се стремят да овладеят до съвършенство професионални умения.

Хематит

споменава се в съчиненията на Теофраст (315 г. преди н.е.). В Индия хематитът е бил символ на храброст и мъдрост. Този камък способства съхраняването на оптимизма и волята. В Европа хематитът се е смятал за талисман.

В древността хематитът е използван за лечение на очни заболявания и за укрепване на имунитета. Камъкът може да се прилага на места, където има проблеми с кръвообращението. Продуктите с хематит са полезни за хора, страдащи от анемия.

В древността хематитът е използван за лечение на очни заболявания и за укрепване на имунитета. Камъкът може да се прилага на места, където има проблеми с кръвообращението. Продуктите с хематит са полезни за хора, страдащи от анемия.

Ако постоянно носите гривна от хематит, тогава в тялото ще влезе повече кислород. Това се дължи на факта, че тънките черва започват по-активно да абсорбират желязото. Но хематитът не винаги е толкова полезен, някои хора изпитват индивидуална непоносимост към желязо. И ако носите този камък, може да се усеща дискомфорт.

Постепенно гривната е в състояние да помогне да укрепите нервната система, човек става по-издръжлив физически и психически, по-лесно понася стреса, по-бързо се отпуска, адаптира се към нови ситуации. Хематит също улеснява отказването от лоши навици.

Цитрин

Цитринът е кристална разновидност на кварца с примеси от тривалентно желязао, на което се дължи и жълтеникавият му оттенък. Името му означава лимонен.
Камък на изобилието във фън-шуй, за цитрина се смята, че привлича успехи, късмет и богатство. Можете да го поставите в чанта, портфейл или каса с пари, за да донесе повече печалби.

В Древен Рим сенаторите са носили кристал от цитрин, защото се е смятало, че той развива красноречието, изостря паметта и помага във взаимоотношенията и в контактите с различни хора. Ползван е като амулет срещу скандали, клевети и коварство, както и депресия.

Спомага и за добрите взаимоотношения в семейството. Полезен е при състояние на хронична умора, хормонален дисбаланс, стимулира храносмилателната система. Носен под формата на бижу, прогонва кошмарните мисли, елиминира последствията от депресии и стрес и създава положителна нагласа. Пиенето на заредена с цитрин вода по време на менопауза спомага за по-лесното преодоляване на психическия и физически дискомфорт.

Находища на цитрин има в Бразилия, Мадагаскар, САЩ, Испания, Русия, в България.

Яспис

той е подхранващ и стабилизиращ камък, засилва волята и дисциплината и ни стимулира да превърнем идеите си в реалност. За него казват, че е е господар на подсъзнателния ум и помага на човек да разбере себе си. Привлича нови приятелства и подновява стари. Въздействието на ясписа е заземяващо, стабилизиращо и хармонизиращо. Основното му качество е спокойствие и дълбока релаксация. Може да се използва за лечение на емоционални травми. Стимулира концентрацията, проницателността и мъдростта. Подпомага красноречието и изважда на повърхността вътрешната и външната красота. Различните му разновидности имат допълнителни енергийни свойства.

Етествени камъни 1-ва част / Естествени камъни 2-ра част

Хепигрийн.бг